Składniki:
Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka
- 4 plasterki kiełbasy krakowskiej parzonej
- 4 słupki papryki czerwonej
- 4 słupki ogórka korniszona
- 4 słupki sera zółtego
- 4 malutkie prostokąciki masła
- natka pietruszki
- bazylia [najlepiej świeża, ale suszona z torebki też może być]
- sól, wegeta
- 2 surowe jajka + trochę wegety
- bułka tarta
Jak przyrządzić?
Piersi oczyszczamy z tłuszczu i błonek, następnie rozklepujemy każdą na cieniutki kotlet [najlepiej klepać przez worek foliowy - zeby mięsko nie przyczepiało sie do tłuczka].Rozklepane piersi smarujemy odrobinaęsoli i wegety, posypujemy drobniutko posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Następnie nakładamy plasterek kiełbasy krakowskiej parzonej [srednica ok. 8 cm], na to kładziemy obok siebie po słupku papryczki, sera, ogóreczka i kawałek masła. Zwijamy ciasno w taki sam sposób jak krokiety lub gołąbki [tzn. upychamy boki do srodka]. Następnie maczamy w jajku z odrobiną wegety i panierujemy w bułce tartej, po czym spinamy wykałaczkami [o ile jest taka potrzeba - jeśli ruloniki się nie rozwalają to nie trzeba wykałaczek]. Smazymy dość długo na wolnym ogniu, pod przykryciem, na smalcu. Podczas smażenia z piersi odparuje woda - nie odlewamy jej :)Pozdrawiam i życzę smacznego!P.S. Po usmażeniu koniecznie wyjmujemy wykałaczki :))
Uwagi:
Świetne na romantyczną kolację z winem :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Milka |