De volaille wg Milki

Przepis kulinarny

Składniki:

Składniki:

- 4 duże piersi z kurczaka
- 4 plasterki kiełbasy krakowskiej parzonej
- 4 słupki papryki czerwonej
- 4 słupki ogórka korniszona
- 4 słupki sera zółtego
- 4 malutkie prostokąciki masła
- natka pietruszki
- bazylia [najlepiej świeża, ale suszona z torebki też może być]
- sól, wegeta
- 2 surowe jajka + trochę wegety
- bułka tarta

Jak przyrządzić?

Piersi oczyszczamy z tłuszczu i błonek, następnie rozklepujemy każdą na cieniutki kotlet [najlepiej klepać przez worek foliowy - zeby mięsko nie przyczepiało sie do tłuczka].Rozklepane piersi smarujemy odrobinaęsoli i wegety, posypujemy drobniutko posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Następnie nakładamy plasterek kiełbasy krakowskiej parzonej [srednica ok. 8 cm], na to kładziemy obok siebie po słupku papryczki, sera, ogóreczka i kawałek masła. Zwijamy ciasno w taki sam sposób jak krokiety lub gołąbki [tzn. upychamy boki do srodka]. Następnie maczamy w jajku z odrobiną wegety i panierujemy w bułce tartej, po czym spinamy wykałaczkami [o ile jest taka potrzeba - jeśli ruloniki się nie rozwalają to nie trzeba wykałaczek]. Smazymy dość długo na wolnym ogniu, pod przykryciem, na smalcu. Podczas smażenia z piersi odparuje woda - nie odlewamy jej :)Pozdrawiam i życzę smacznego!P.S. Po usmażeniu koniecznie wyjmujemy wykałaczki :))

Uwagi:

Świetne na romantyczną kolację z winem :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
AutorMilka

De volaille wg Milki: Podobne przepisy

De volaille wg Milki: wypróbuj również

Powiązane Tematy