Składniki:
ser EDAMSKI 1/2kg, łyżka masła, 2 serki topione kremowe, 10 dag pieczarek, 2 ogórki kiszone lub konserwowe ( co kto lubi), 1 mała cebulka (jeśli ktos nie lubi mozna zastąpić 3 ząbkami czosnku lub w ogóle zrezygnować), 3 marynowane czerwone papryki, pół papryki świeżej zielonej, pół papryki świeżej żółtej, 10 dag aromatycznej kiełbasy, natka pietruszki lub koperku lub jedno i drugie.
Jak przyrządzić?
Ser edamski wkładamy do foliowego worka, worek szczelnie zawiązujemy (ale uwaga, ser w worku musi mieć "przestrzeń życiową") i wstawiamy do garnka z zimną wodą, włączamy gaz i tak długo podgrzewamy, aż ser stanie sie miękki, tak bardzo, by dał się bez problemu formować. BARDZO miękki jednym słowem.
Kiedy ser się podgrzewa (to potrwa ok. pół godziny na wolnym ogniu) kroimy pozostałe składniki w drobniutką kostkę, pieczarki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 min., odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
W rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy łyżkę masła i dwa serki topione, mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Kiedy masa jest gotowa wrzucamy do niej pokrojone wcześniej w drobną kostkę składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili, itp. Im ostrzej - tym lepiej. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Kiedy ser edamski jest juz całkiem miękki, ostrożnie wyjmujemy worek foliowy z garnka, ser przekładamy na stolnicę i jak najszybciej rozgniatamy rękami na placek mniej więcej 1,5 cm grubości. Przekładamy z rondla pozostałe składniki na placek i rozsmarowujemy dokładnie na powierzchni. Teraz najtrudniejsza część całego przedsięwzięcia: musimy ostrożnie zwinąć całość w roladę, pilnując, by nadzienie nie wypłynęło ze środka. Pomagając sobie nożem przekładamy cały rulonik do długiej foremki (jak na struclę makową np.). Wkładamy na całą noc (lub dzień,w każdym razie na ok. 12 godz.) do lodówki. Roladę podajemy pokrojoną w cieniutkie plastry, układamy je malowniczo na drewnianej desce. Rolada jest bajecznie kolorowa i pyszna. Może byc podawana joko przystawka, ale może też " wjechać" z serami. Jak kto woli. Polecam i życzę miłych wrażeń i zachwytu gości.
Potrzebne przybory:
garnek, woreczek foliowy koniecznie cały, rondel, garnczek do sparzenia pieczarek, sitko, deska do krojenia, ostry nóż, stolnica, foremka do ciasta (długa)
Jak podawać?
pięknie się prezentuje na grubej desce do podawania serów, ale można też ułożyć na półmisku
Uwagi:
Przepis ten można dostosować do własnych upodobań kulinarnych, można zrezygnować z kiełbasy, można dodać inne, lubiane przez siebie składniki. Byle kolorowe.
Przepis dostałam od Pani Jadzi ok. 20 lat temu. Pani Jadzia była przyjaciółką mojej ex- teściowej. Co się z nią teraz dzieje - nie wiem. Ale przez te wszystkie lata podaję roladę przy różnych okazjach i wysłuchując zachwytów biesiadników zawsze Panią Jadzię wspominam. Przekazuję go zatem w świat razem z Jej imieniem. A i jeszcze tylko powiem, że mieszkamy z Panią Jadzią w Krakowie, o ile to ma jakieś znaczenie :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | oj chyba dużo kalorii |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | thelma |