Składniki:
1 kg boczku surowego (bez skóry), 1 podwójny filet drobiowy, 2 jajka, 1 kwaśna śmietana 18% (250 ml), kilka małych pieczarek, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.
Jak przyrządzić?
Mięso przepuścić przez maszynkę, wymieszać z jajkami, śmietaną i przyprawami. Włożyć do formy, układając w środku rządek z pieczarek (mięso, pieczarki, mięso). Piec ok. 40 min w piekarniku (160-180 st.). Po wystudzeniu wyjąć z formy.
Potrzebne przybory:
maszynka do mięsa, miska, foremka długa wąska,piekarnik
Jak podawać?
Kroić w plastry, podawać np. z chrzanem, jeść ze smakiem (z pieczywem lub bez).
Uwagi:
Formy niczym nie trzeba smarować, i tak z potrawy wytopi się sporo tłuszczu (no i bardzo dobrze).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | basilicum |