Pstrąg po młynarsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Po jednym pstrągu na osobę, 1/2 l mleka, łyżka soli (czubata), łyżeczka pieprzu (płaska), mąka krupczatka do obtaczania, olej do smażenia. Sos: 1/2 kostki masła, garść płatków migdałów, 150 ml białego wina wytrawnego, łyżka natki pietruszki (siekanej), łyżka kaparów (niekoniecznie).

Jak przyrządzić?

Pstrągi wytrzeć ściereczką (nie skrobać), wypatroszyć, usunąć skrzela. Sól i pieprz wymieszać z mlekiem. Pstrąga zamoczyć w mleku i obtoczyć w mące. Smażyć po 7-8 min z każdej strony (na złoty kolor) na oleju. Sos (przygotować przed rybą): Na małym ogniu stopić masło i prażyć w nim płatki migdałów ok. 4 min, następnie wlać wino. Dodać natkę i ewentualnie kapary. Po odparowaniu połowy objętości wina sos jest gotowy.

Potrzebne przybory:

odpowiednio duża patelnia, łopatka do niej, nóż, deska

Jak podawać?

Pstrąga polewamy sosem. Podajemy w towarzystwie ryżu dzikiego parboiled, np. Kupiec, i sałatki z selera do ryb wg mojego przepisu. Palce lizać!

Uwagi:

Pstrągi należy dociskać w mące i uważać, by panierka nie popękała (b. ważne). Nie należy wyginać ryby po wyjęciu z mąki. W razie pęknięcia powłoki - poprawić. Pstrągi powinny być z głową.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
AutorKrzysztof

Pstrąg po młynarsku: Podobne przepisy

Pstrąg po młynarsku: wypróbuj również

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo ...

dawno temu

Jej Styl: Agata Młynarska

... Agata Młynarska zawsze słynęła z nienagannego wyczucia stylu. I tym razem nie zawiodła nas. ... Agata Młynarska zawsze słynęła z nienagannego wyczucia stylu. I tym razem nie zawiodła nas. Na ostatniej prezentacji ramówki Polsatu gwiazda ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Polowanie na pstrąga

... p.t. Pstrąg. Opowiadał wprawdzie o kobiecie, ale symptomy były podobne: mężczyźni omdlewali przy niej i każdy chciał ją zawłaszczyć dla siebie, ona jednak sprytnie się wymykała i uparcie nie dawała ... – bardzo często – narazić się na ból. Warto ...

dawno temu

Milczenie jest złotem (zwłaszcza w łóżku!)

... na to, że najlepszą radę dał nam niegdyś Wojciech Młynarski (on ją odnosił do życia, ale sprawdza się ona jak najbardziej również w każdej sytuacji intymnej ). Panie i panowie zatem, bez gadania! Róbmy ...

dawno temu

Francuski sekret piękna

... się wiele gwiazd show-biznesu (w Polsce m.in. Justyna Steczkowska i Agata Młynarska). - mówi ekspert WellDerm Mezoterapia polega na podaniu preparatu w głąb skóry za pomocą igły lub specjalnego pistoletu ...

dawno temu

Pasty rybne – smaczne i zdrowe

... dwa razy w tygodniu. I nie mam tu na myśli McFisha... Wiadomo – nie każdy z nas lubi smażone ryby. Są nawet ludzie, których nie rusza pstrąg z grilla. Jestem nawet w stanie zrozumieć, że ktoś nie pieje ... razy w tygodniu. I nie mam tu na myśli ...

dawno temu

Pożywne ryby na obiad

... dziecka, jak i u kobiet w ciąży i karmiących. Zapoznaj się z naszymi przepisami. Pstrąg pieczonyPotrzebna będą:wypatroszone pstrągi średniej wielkościkoperekmasłooliwa z oliwekcytrynasólpieprz folia ... aluminiowaPrzygotowanie: Folię aluminiową ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... . Przed samym podaniem zupę posypujemy świeżo zsiekaną natką pietruszki.   Kotlety z pstrąga  600g pstrąga,75g masła,3 ząbki czosnku,1 jajko,bułka tarta,sól, pieprz, estragon, gałka muszkatołowa,olej   Pstrągi ...

dawno temu

Zajady

... witaminy i minerały wspomagające leczenie zapalenie kącików ust. Powinnaś także wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w witaminę B2, tj. mleko i jego przetwory, mięso, łososia, pstrąga i drożdże ...

dawno temu

Akcja kulinarna "Letni Festiwal Zupy"

... - hiszpański specjał. Przemówiło do mnie połączenie orzechów laskowych i porów. chłodnik pomarańczowy-morelowy - mogę sobie wyobrazić, jak smakuje, ale kolor tej zupy mówi wszystko. zupa z zielonej herbaty - kuchnia japońska zupa z pstrąga - dla ...

dawno temu

Jak jeść ryby?

... . To nieeleganckie, choć rzeczywiście zdarzało się tak w poprzednim ustroju. Jeśli serwujesz pstrąga lub śledzia w domu i nie masz specjalnych widelców, możesz podać normalne. Krok 2 Jak zjeść ...

dawno temu

Potrawy z porem

... ze smażonym porem, a całość polej sosem pieczarkowym. Ryba z porem – pasuje do łososia czy pstrąga. Wystarczy rybę zapiec w piekarniku z cebulką i porem (lekko podsmażonym wcześniej na patelni z odrobiną cukru i soli). Udanego kucharzenia i mocy ...

dawno temu

Afrodyzjaki dla mężczyzn - przez żołądek do serca

... , seler, wanilia. Afrodyzjaki kulinarneJeśli planujesz przygotować jakieś pyszne danie na walentynki, to zainwestuj w ryby, które również należą do silnych afrodyzjaków. Łosoś, sandacz, węgorz, sola, kawior, fugu, pstrąg, rekin czy sardynki to ...

dawno temu

Dziecko autystyczne

... i motoryki;Metodę Dyna Lingua wg M. Młynarskiej i T. Smereki opartą na rozwijaniu oraz usprawnianiu mowy i myślenia;Program TEACCH to pierwszy ogólnokrajowy program wspomagający dla dzieci ...

dawno temu

"Słodka, leniwa Georgia", Frances Mayes

... , ich działania wydają się być pozbawione emocji, są mechaniczne. Największą przyjemność sprawia J.J. łowienie pstrągów w pobliskiej rzece, a Ginger zajadanie się smakołykami przyrządzanymi przez służąca Tessie i niecierpliwie wyczekiwanie ...

dawno temu

Powiązane Tematy