Składniki:
Po jednym pstrągu na osobę, 1/2 l mleka, łyżka soli (czubata), łyżeczka pieprzu (płaska), mąka krupczatka do obtaczania, olej do smażenia. Sos: 1/2 kostki masła, garść płatków migdałów, 150 ml białego wina wytrawnego, łyżka natki pietruszki (siekanej), łyżka kaparów (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Pstrągi wytrzeć ściereczką (nie skrobać), wypatroszyć, usunąć skrzela. Sól i pieprz wymieszać z mlekiem. Pstrąga zamoczyć w mleku i obtoczyć w mące. Smażyć po 7-8 min z każdej strony (na złoty kolor) na oleju. Sos (przygotować przed rybą): Na małym ogniu stopić masło i prażyć w nim płatki migdałów ok. 4 min, następnie wlać wino. Dodać natkę i ewentualnie kapary. Po odparowaniu połowy objętości wina sos jest gotowy.
Potrzebne przybory:
odpowiednio duża patelnia, łopatka do niej, nóż, deska
Jak podawać?
Pstrąga polewamy sosem. Podajemy w towarzystwie ryżu dzikiego parboiled, np. Kupiec, i sałatki z selera do ryb wg mojego przepisu. Palce lizać!
Uwagi:
Pstrągi należy dociskać w mące i uważać, by panierka nie popękała (b. ważne). Nie należy wyginać ryby po wyjęciu z mąki. W razie pęknięcia powłoki - poprawić. Pstrągi powinny być z głową.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Krzysztof |