Składniki:
Makaron (może być spaghetti, farfalle - w każdym razie długi), cukinia - najlepiej młoda, masło, czosnek, parmezan, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki, rozpuścić masło (ja daję sporo). Do masła dodać cukinię, czosnek (przeciśnięty przez praskę), doprawić solą i pieprzem. Jeżeli ktoś chce, można dodać jakieś ziółka. Plasterki cukinii mają się udusić na taką bezpostaciową masę. Ugotować al dente makaron, odcedzić i w misce wymieszać razem z cukiniowym sosem. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem. Smacznego!
Uwagi:
Cukinia wchłania masło, więc w razie czego trochę go dodać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | calineczka |