Kołduny litewskie - Przepis

Przepis kulinarny
Kołduny litewskie Zobacz 5 zdjęć

Babcie mawiały, że kołduny mają być tak małe, żeby nawet dziecko nie musiało kroić pierożka przed włożeniem do ust. Po co ta tajemnica, czyżby nasze babcie coś tam w nich ukrywały? Prawda jest taka, że muszą być małe, bo wypełnione są surowym mięsem. Niewielka ilość mięsa w pierożku szybko ulegnie obróbce termicznej, zanim ciasto się rozgotuje. Kołduny litewskie mają długą tradycję w polskiej kuchni. To tanie, praktyczne danie, ale pracy przy nim sporo. Za to można podawać je w rosole, barszczu, usmażone lub okraszone skwarkami.

Składniki:

Ciasto:

1 jajo,
50 dag mąki pszennej,
woda.

Farsz:

50 dag młodej wołowiny,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
½ łyżeczki majeranku,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy, czyścimy i mielimy wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem.

Możemy w trakcie mielenia dodawać niewielkie ilości zimnej wody, gdy mięso jest zbyt suche.

Masę doprawiamy majerankiem solą i pieprzem.

Odstawiamy.

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jajo i wyrabiamy dodając tyle wody, by w efekcie ciasto było elastyczne i niezbyt luźne.

Przykrywamy je i odstawiamy na pół godziny.

Ciasto wałkujemy, dzielimy na dwie części.

Na pierwszym płacie układamy małe porcyjki mięsnego nadzienia dość blisko siebie.

Całość przykrywamy drugim płatem.

Cierpliwie sklejamy ciasto wokół kulek, po czym kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółka z kulkami w środku.

Zlepiamy raz jeszcze ciasto na brzegach w każdym pierożku z osobna.

W garnku gotujemy osoloną wodę (lub bulion czy rosół), gotujemy w niej pierożki ok. 15 minut.

Jak podawać?

Podajemy w rosole, barszczu lub okraszone skwarkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Kołduny litewskie: Podobne przepisy

Kołduny litewskie: wypróbuj również

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... każdy region można, a nawet powinno się rozpatrywać oddzielnie. Przyjmuje się jednak, że rdzeniem naszej kuchni są potrawy wspólne większości narodów północnych Słowian oraz potrawy wywodzące swój rodowód z kuchni litewskiej, niemieckiej i ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ...

dawno temu

"Gwiazdy epoki lodowcowej", Renata Serelyte

... Beznadziejna egzystencja w małym litewskim miasteczku, gdzie rytm dnia wyznaczają kolejne kubki wypitego samogonu lub taniego wina, a ludzie żyją według kościelnych obrzędów na równi z zabobonami ...

dawno temu

Akcja kulinarna "Letni Festiwal Zupy"

... , na przystawkę, na poprawę nastroju. Poniżej kilka wybranych przepisów - od tradycyjnego chłodnika litewskiego po zupę z zielonej herbaty, zupę z orzechów laskowych albo pieczonego czosnku. chłodnik ...

dawno temu

Jak zupa na lato to tylko chłodnik

... popularny chłodnik litewski-Pomarańcza i Imbir   Na drugi ogień idzie propozycja chłodnika w wersji owocowej, czyli z wiśni - Potrawy   Ja nie omieszkam wypróbować przepisu na mój ulubiony chłodnik ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... się z farszami i pieczeniami z czerwonego mięsa, choć pasuje także do gęsi. Jest niezastąpiony do mało przez nas używanej baraniny. Powinien znaleźć się w kołdunach i smalcu. W zupie króluje głównie ...

dawno temu

Dieta jogurtowa

... Obiad: Filet z ryby ugotowany na parze wraz z warzywami, chłodnik litewski. Kolacja: Musli ze świeżym bananem i z dodatkiem jogurtu.   ...

dawno temu

Pomóżmy małej Zuzannie

... , że rodzice mogli ją zabrać do domu. Dziecko nauczyło się jeść, nastąpiły znaczne postępy w rozwoju. Dalsze leczenie jest konieczne. Lekarze Szpitala Dziecięcego przy ul. Litewskiej i specjaliści z Centrum ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... lub zbliżone do tych, jakie przyrządzane są w Polsce odnaleźć można w kuchni włoskiej, chińskiej, ukraińskiej, a także białoruskiej, niemieckiej i litewskiej. Występowanie w tak różnych zakątkach świata ...

dawno temu

Nie uciekam od bolesnych spraw

... do zabawy przydałyby się w tamtym miejscu... R.K. - Fundacja Tomka i Małgosi właśnie tym się zajmuje. Mają pod opieką szpitale Wolski i na ulicy Litewskiej w Warszawie. Dzięki nim dzieci zapominają ...

dawno temu

Znachorstwo

... . Dlatego postanowiłam zaprezentować czytelnikom co lepsze kawałki, że zacytuję Lecha Janerkę. Wiedźmin, wiedźmak, wiedźmar, charakternik, ciot, wróż, bosorkun, bosorka, bisurka, strzyga, strzygoń, kołdun ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... (łopatka), sardynka, czerwona papryka konserwowa, migdały, kiełki soczewicy, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel (2,5-5mg/100g) śledź, chleb żytni razowy, litewski, na miodzie, Graham ...

dawno temu

Powiązane Tematy