Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, łyżka wody, szklanka cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa 1: 2 kg jabłek, 2 galaretki agrestowe, 1/3 szklanki gorącej wody. Masa 2: 3 szklanki mleka, cukier waniliowy, 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej. Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, uprażyć w garnku, po odstawieniu z gazu dodać galaretki rozpuszczone w gorącej wodzie, wymieszać. W osobnym garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać kaszę mannę i gotować jeszcze 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać do ostudzonej kaszy. Na biszkpot położyć masę z jabłek, następnie masę z kaszą, polać polewą.
Uwagi:
Biszkopt upiekłam w dużej blaszce, polewę lałam na masę łyżką, ciągnęłam nitki. Wygląda super i tak smakuje, a nazajutrz wyjęty z lodówki jest jeszcze lepszy, życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Luśka |