Składniki:
3 kostki rosołowe Knorr, 4 średnie marchewki, pół selera (można dodać inne warzywa, w wersji light odradzam ziemniaki), 3 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, vegeta, przyprawa do zup Fit-up Kamis, kto chce: 2-3 łyżki śmietany do zabielenia, 1 litr wody.
Jak przyrządzić?
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, dodajemy bardzo grubo pokrojoną w kostkę marchew, seler, inne warzywa, sypiemy przyprawy. Woda powinna przykryć prawie w całości warzywa, nie rozcieńczamy, bo popsujemy smak końcowy. Garnek przykrywamy (lekko odchylona przykrywka) i gotujemy na gużym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas sprawdzamy, czy nie kipi, i mieszamy. Gdy warzywa staną się miękkie, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez jakieś 10-15 min, ciągle sprawdzając, czy warzywa nie są rozgotowane. Potem zdejmujemy z ognia, można dodać śmietanę 12% lub 18%, zupa powinna się wydawać troszkę przesolona.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, ewentualnie mikser
Jak podawać?
Można podawać zmiksowaną z grzankami lub z całymi warzywami.
Uwagi:
Zupę można stosować w diecie - ugotować cały garnek i jeść w dowolnych ilościach przez cały dzień (do godz. 20.00!). W tej diecie zupę powinno się gotować codziennie inną, gdyby ktoś był zainteresowany - piszcie na maila, prześlę resztę przepisów :) Można też podawać jako lekką zupę przed daniem głównym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | bardzo niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | KATIE |