Składniki:
2,5 szklanki mąki, 5 jaj, 2 szklanki cukru, 1 szklanka oranżady, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao.
Jak przyrządzić?
Ubić pianę z białek. Cukier, żółtka utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, oranżadę i miksować. Pod koniec miksowania dodać ubitą pianę z białka, podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Ciasto lać na środek tortownicy na przemian: raz białe, raz ciemne. Ciasto piec 60 min w nagrzanym lekko piekarniku.
Potrzebne przybory:
tortownica
Uwagi:
Ciasto w piekarniku niekiedy szybciej się piecze, trzeba pilnować, żeby góra się nie spaliła.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | marta tczew |