Składniki:
225 g ryżu, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, 100 g dobrego koncentratu pomidorowego, 850 ml wywaru rosołowego (może być z kostek), stołowa łyżka papryki słodkiej, po łyżeczce bazylii i oregano, łyżka stołowa masła, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek drobno posiekać i przyrumienić na oleju. Do przygotowanego gorącego bulionu dodać koncentrat i wymieszać. Gdy czosnek i cebula się zarumienią, wsypać surowy ryż i wymieszać, odczekać minutę, a następnie zalać całość przygotowanym wcześniej wywarem(bulionem). Gdy całość zacznie się gotować, dodać zioła i paprykę, wymieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż wciągnie cały wywar, mieszając często, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec dodać łyżkę masła, wymieszać i gotowe.
Jak podawać?
Potrawę można podawać zamiast kartofli do mięs, ryb, owoców morza, jak również można zjeść samo.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | MISGURNUS |