Składniki:
0,3 kg pieczarek, 2 solidne garście mrożonej włoszczyzny w paskach (np. Hortex albo jakaś inna) lub 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler starte na tarce plus kawałek pora pokrojonego w półplasterki, 1 cebula, litr wywaru mięsnego lub 2 kostki bulionowe (np. bulion wołowy Knorr albo Winiary), łyżka masła, śmietana (może być UHT w kartoniku 18% lub kwaśna śmietana b. tłusta, np.
30%), 1 liść laurowy (opcjonalnie), 1 ziarno ziela angielskiego (opcjonalnie), sól, pieprz. Te opcjonalne przyprawy warto dodać, bo znacznie podnosi to walory smakowe.
Jak przyrządzić?
W garnku na maśle zeszklić 1 pokrojoną cebulę, dodać włoszczyznę, przykryć, całość poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki, dalej dusić, aż zacznie się wydobywać boski aromat ;) Dodać 1,5-2 l wody, kiedy się zagotuje, dodać 2 kostki bulionowe, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego (zamiast wody i kostek bulionowych może być wywar mięsny, ja robię zkostkami, bo szybciej). Gotować około 10 minut.Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Jeśli to śmietanka z kartonika, to można wlać bezpośrednio do zupy zestawionej z ognia, tak około pół kubka, i zamieszać, jeśli to kwaśna tłusta śmietana, to trzeba włożyć 2 solidne łyżki tej śmietany do kubka, a następnie do tegoż kubka dodawać po trochu gorącą zupę, ciągle mieszając. Kiedy się wymiesza na gładko i nie będzie żadnychgrudek, można całość wlać do zupy i zamieszać. Nie dodawać kwaśnej śmietany bezpośrednio do garnka z zupą, bo się zrobią twarogowe kluchy. Najlepiej nie zagotowywać zupy z dodaną już śmietaną.
Jak podawać?
Podawać z krótkim makaronem typu świderki czy kolanka albo drobniejszym.Można posypać zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | chicarica |