Składniki:
Pudełko makaronu cannelloni Lubella, ser żółty.
Farsz: mięso mielone wołowe lub wieprzowe, 1 duża marchew, mała pietruszka, papryka konserwowa, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, oregano, pieprz, sól.
Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 cebula, czosnek, podgotowana marchewka, przyprawy i inne warzywa według uznania. Sos beszamelowy: łyżka masła, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, mleko, pieprz, sól, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Farsz: mięso mielone przekręcamy przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką, papryką, cebulą, czosnkiem, przyprawiamy i mieszamy. Sos pomidorowy: podsmażamy warzywa i zalewamy koncentratem z małą ilością wody, aby sos nie był mocno gęsty. Sos beszamelowy: rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę - mieszamy na malutkim ogniu, dodając śmietanę i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli sos jest mocno gęsty, dolewamy mleka. Nadziewamy makaron farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, na który układamy nadziewane rurki. Na makaron posypujemy ser żółty (lub układamy plastry) i zalewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Uwagi:
Aby makaron nie był twardy, można go najpierw chwilę podgotować w osolonej wodzie (ok. 3 minut). Jeśli makaron nie wymaga podgotowania, ważna jest duża ilość sosu, aby rurki były całe w nim zanurzone. Dzięki temu makaron będzie miękki i mniej suchy. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Janina |