Składniki:
Dwa opakowania sera Turek do wypieków (tj. 800 g), 500 ml śmietany kremówki, 10 jajek, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, herbatniki.
Jak przyrządzić?
Dużą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć herbatnikami. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę (łatwiej ubija się schłodzoną, polecam śmietanki rzadkie, ponieważ dają lepszą puszystość), schować do lodówki. Białka jaj ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wsypać cukier i cukier waniliowy, ubić do połysku. Pojedynczo dodawać żółtka, nie przestając ubijać mikserem na najwyższych obrotach, dodać ser, ubitą śmietanę, mąkę, w miarę możliwości jak najdelikatniej wymieszać. Przygotowaną masę wylać do blachy. Piec około 90 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Potrzebne przybory:
miski, mikser, blacha do pieczenia
Uwagi:
Z piekarnika wyjmujemy dość rzadką masę. Nie szkodzi, kiedy wystygnie, to się zetnie. Sernik jest dosyć drogi, ale wart pracy i kasy. Mój osobisty wymysł, bo dzieci nie chciały tiramisu, a śmietana była ubita i ser czekał w lodówce. Naprawdę gorąco polecam. Jeszcze się nie zdarzyło, żebym nie zachwyciła nim gości.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | około 20 |
Kaloryczność | zabójcza |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Doris |