Składniki:
Golonka z indyka, udko i skrzydełka z kurczaka, kawałek wołowiny (świeżej, może być z kością), 3 marchwie, 1 duży seler, 2 pietruszki (duże), kostka rosołowa, pieprz ziołowy, czarny, biały, sól, maggi, zielenina, np. pietruszka, seler - dla smakoszy można dodać podroby typu żołądek, serca i wątróbki (gotować oddzielnie).
Jak przyrządzić?
Gotować mięso na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękkie (nie rozgotowywać), posolić. Wrzucić warzywa razem z kostką rosołową i gotować, aż będą trochę miękkie, a następnie dodać pieprz i zieleninę. Po ugotowaniu składników doprawić i można podawać.
Jak podawać?
Można podawać z ziemniakami całymi i kawałkami ugotowanego mięsa - zaleca się, ponieważ smak rosołu wtedy jest naprawdę królewski.
Uwagi:
Należy pamiętać o zbieraniu szumowin, można dodać czosnek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | szymek |