Langosz - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 1 mały i 1 duży kefir, niepełna szklanka mleka, 48 g proszku do pieczenia. Sałatka: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, papryka, oliwa, pieprz, sól. Sos: 1 majonez, 1 śmietana 18% lub jogurt naturalny, 3-4 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać kefir i mleko, wyrabiać do momentu połączenia się wszystkich składników w klejącą masę, wstawić do lodówki na 3 godz. (ciasto można trzymać w lodówce przez 3 dni). Sałatka: posiekać kapustę, dodać pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, wymieszać, polać oliwą, przyprawić do smaku. Sos: połączyć majonez ze śmietaną/jogurtem, dodać czosnek (przepuszczony przez praskę), posolić, popieprzyć do smaku. Sposób smażenia placków: wyciągnąć ciasto z lodówki, natłuścić ręce olejem, urwać niewielki kawałek, rozciągnąć i ułożyć na patelni, smażyć na złoty kolor (sprawdzić, czy w środku jest upieczony). Sposób podania: placek smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy dodatki.

Jak podawać?

Można podawać z mięsem (np. pokrojony kurczak z rożna) lub pieczarkami uduszonymi na patelni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje20
AutorElf

Langosz: Podobne przepisy

Powiązane Tematy