Składniki:
500 g mąki, 100 g cukru pudru, 60 g masła lub margaryny, 2 jajka, 4 łyżki śmietany 12%, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Z przesianej mąki uformować na stolnicy kopczyk, zrobić w nim wgłębienie i wsypać cukier puder. Na mące rozłożyć pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, jajka i śmietanę. Wymieszać, potem dodać wiórki kokosowe. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 30 min. Potem wyjąć je i uformować. Piec w temp. 150-180 stopni ok. 40 min. Najlepiej z termoobiegiem.
Jak podawać?
Jeszcze ciepłe, dobre z bitą śmietaną.
Uwagi:
Zamiast wiórków kokosowych można użyć też: posiekanych orzechów, kandyzowanych owoców.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | monaaaa |