Składniki:
1 kg mąki, 250 dag margaryny, 250 dag smalcu, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 125 dag drożdży (+ łyżka cukru + 2 łyżki mleka), 500 dag marmolady różanej, pozostałe białka, cytryna i cukier puder do lukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem i smalcem, dodać cukier, zółtka i wyrośnięte drożdze. Wyrobić dobrze ciasto i wstawić na 3 godz. do lodówki (ja wstawiam na całą noc). Po wyjęciu podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować, wyciąć duże koło, podzielić na cztery części, żeby wyszły trójkąty, potem podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. U podstawy trójkąta nałożyć marmoladę różaną i zwinąć rogalik. Przed włożeniem do pieca posmarować białkiem - będą bardziej rumiane;-) Piec w temperaturze 180-200 stopni 40 minut. Po wyjęciu zrobić lukier cytrynowy: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i posmarować nim rogale.
Potrzebne przybory:
papier do pieczenia, wałek, pędzelek do lukru
Jak podawać?
Samodzielnie jako deser - naprawdę polecam.
Uwagi:
Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej mojej Babci, wydanej ok. 1945 r. Jest trochę zmodyfikowany przeze mnie. Rogale zawsze się udają.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 50 |
Kaloryczność | pewnie duża ;-) |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | oliska |