Składniki:
1 kg piersi kurczaka, przyprawa złocista do kurczaka, majonez, pomidory - 5 szt. bądź 1 puszka pomidorów.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka umyć, pokroić tak jak na kotlety, przyprawić wg własnego uznania złocistą przyprawą do kurczaka i dowolnie przez siebie wybranymi przyprawami. Następnie włożyć mięso do miski i dodać 6 łyżek majonezu, przykryć i odstawić na co najmniej 6 godzin - ja zostawiam piersi w majonezie na noc. Po minimum 6 godzinach do naczynia żaroodpornego włożyć wcześniej umyte i obrane ze skórki pomidory bądź otworzyć puszkę i wyłożyć dno naczynia pomodorami z puszki - zostawiając sok w puszce. Następnie wyłożyć piersi wraz z majonezem na pomidory. W przypadku użycia pomidórw z puszki sokiem polać potrawę. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 150 stopni. Ja piekę około godziny, nie przykrywam naczynia pokrywką - wtedy piersi ładnie się rumienią. Po godzinie piersi gotowe do jedzenia. Bardzo smaczne i delikatne jedzenie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marciaag |