Składniki:
Farsz: 2,5 kg ziemniaków, 1 kg twarogu (półtłusty lub jaki kto lubi), 1 średnia cebula, czarny pieprz, sól. Ciasto: 1 kg mąki lux, 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, wrzątek.
Jak przyrządzić?
Najlepiej zacząć od ciasta, ponieważ powinno trochę poleżeć w lodówce. Zagotować wodę, na stolnicę wsypać 1 kg mąki, odsypując niecałą szklankę (do posypywania stolnicy), dodać margarynę (lub olej) i dużym nożem siekać margarynę z mąką. Dodać 3 żółtka (można dodać zamiast żółtek 2 całe jajka, ale wtedy ciasto będzie twarde). Po wymieszaniu dolewać powoli wrzątek, stale siekając nożem. Gdyby ktoś przesadził z wodą, to dodać trochę mąki. Po przestygnięciu ciasto dość długo wyrabiać, aż zacznie ładnie odchodzić od stolnicy. Uformować wałek, zwinąć na talerzu, owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce. Obrać ziemniaki, ugotować i dobrze ugnieść, po lekkim przestudzeniu dodać ser, doprawić pieprzem i solą - farsz powinien być dosyć wyrazisty w smaku. Posiekać bardzo drobno cebulę i podsmażyć ją na lekko brązowy kolor (ma intensywnie pachnieć), dać ją do farszu i wymieszać. Rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm, wycinać większym kubkiem kółeczka i napełniać farszem. Zagotować w garnku wodę, dodać do wody oleju lub masła (żeby pierogi się nie sklejały), osolić wodę. Na gotującą się wodę wrzucać, delikatnie mieszając, pierogi i gotować aż do wypłynięcia na wierzch i jeszcze 1 min.
Potrzebne przybory:
wałek do ciasta
Jak podawać?
Wykładać na duże talerze, można dodatkowo okrasić skwarkami lub masłem. Podawać z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem. Można też polewać śmietaną.
Uwagi:
Uwaga: potrawa kaloryczna, ale jaka pyszna. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Miś |