Składniki:
170 g gorzkiej czekolady (70% kakao), 100 g cukru, 4 jajka, 30 g mąki, 80 g masła + do wysmarowania formy, szczypta soli, kakao, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w rondelku wstawionym do większego garnka z wrzątkiem. Po rozpuszczeniu trochę ostudzić. Jajka, cukier i sczyptę soli zmiksować w dużej misce, aż powstanie kremowa masa. Wymieszać obie masy ostrożnie ręcznie trzepaczką. Dodać mąkę i znów wymieszać. Wylać na formę i piec 15-20 minut, aż z wierzchu strwardnieje. Wyjąć i ostudzić (może się podnieść w trakcie pieczenia, ale potem opadnie). Oprószyć kakao i (lub) cukrem pudrem. Na wierzchu można położyć wisienki, dobrze się komponują.
Potrzebne przybory:
trzepaczka, miska, forma do tarty (najlepiej)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | akirija |