Składniki:
1 kostka margaryny zwykłej (ważne), 1,5 szkl. cukru, 3/4 szkl. wody, 1 opakowanie suchych dużych wafli (andruty), 2 paczki herbatników, 1 paczka mleka w proszku, kakao - nie za dużo, tak około 2 łyżek.
Jak przyrządzić?
Mleko wsypać do dużej miski, wymieszać z kakao. Do tego wrzucić połamane na kawałki wafli (z całego opakowania zostawić dwa płaty, bo będzie za suche) i herbatniki. Do garnka wrzucić tłuszcz, cukier i wodę, grzać, aż tłuszcz i cukier się roztopią. Wlać to do miski z mlekiem i waflami, dobrze wymieszać i wyłożyć na blaszkę do ciasta. Odczekać 10 min, aż masa zastygnie, i można jeść.
Uwagi:
Margaryna ma być najzwyklejsza, żeby szybko zastygła, jeśli weźmiemy lepszą (np. Kasia), to ona długo będzie zastygała, a w smaku bez różnicy.Moja mama te pozostałe wafle układa na dnie blaszki i na ten wafel kładzie masę i z góry też przykrywa waflem. Można dodać różne bakalie: rodzynki, orzeszki czy wiórki kokosowe, co kto lubi!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 blaszka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Iwka |