Składniki:
Biała kiełbasa surowa (8 szt.), włoszczyzna, barszcz biały w torebce (2 opakowania), zwykły chrzan (mały słoik), jaja ugotowane na twrdo (5 szt.), sól, pieprz, maggi, warzywko, ew. odrobina mąki.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę gotujemy w dużym garnku, dodajemy obraną włoszczyznę (może być w całości lub w dużych kawałkach), doprawiamy jarzynką, maggi i pierzem (ew. solą). Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 min). Barszcz biały mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji z 1 szklanką zimnej wody i płaską łyżką mąki (można użyć miksera). Wyciągamy kiełbasę i warzywa, aby przestygły. Do wywaru wlewamy rozrobiony barszcz, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Kiełbasę i marchewkę z wywaru kroimy na plasterki i dodajemy do zupy. Wrzucamy chrzan i wszystko gotujemy razem, co jakiś czas mieszając. Jaja na twardo kroimy na ćwiartki, wrzucamy na talerz i zalewamy barszczem. Smacznego.
Jak podawać?
Z bułką lub gotowanymi ziemniakami.
Uwagi:
Radzę użyć chrzanu bez dodatków. Mąkę można zastąpić odrobiną gęstej śmietany. Chrzanu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań. Radzę też kupić dobrą gatunkowo kiełbasę. Pozostałą włoszczyznę można zużyć do sałatki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | e_owczarek |