Składniki:
1/2 kg piersi kurczaka, 1/2 kg pieczarek, 3 duże posiekane cebule, spora garść posiekanej natki pietruszki, 40 ml sosu sojowego grzybowego,
250 dag ciemnego makaronu gryczanego bądź jasnego ryżowego (najlepiej z Tao Tao), do smaku szczypta suszonego chili, sól wedle uznania, bazylia, czosnek granulowany.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w cienkie paski, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym, dodajemy przyprawy i zostawiamy na ok. 20 minut w takiej marynacie. W pierwszej kolejności podsmażamy na woku pokrojone w plasterki pieczarki z posiekaną cebulą, należy wuażać, by pieczarki nie stały się twarde i suche i by cebula się nie przypaliła. Oleju możemy nie żałować, ale nie można przesadzić. Następnie mięso razem z marynatą ładujemy na wok i podsmażamy. Uwaga! Mięso w sosie zmieni barwę na bardzo ciemną. W czasie smażenia mięsa z pieczarkami należy co jakiś czas dolewać niewielką ilość wody, która w trakcie smażenia odparuje, ale musimy pamiętać o tym, że potrawa musi mieć pewną wilgotność. Kolejny krok to wcześniej ugotowany makaron, odcedzony, który teraz możemy dodać do całości na woku i smażymy dalej, bardzo szybko mieszając, tak by makaron się nie przypalił. Cała akcja z wokiem powinna nam zająć ok. 20 minut.
Potrzebne przybory:
wok
Jak podawać?
W miseczkach.
Uwagi:
Smak tej potrawy jest bardzo charakterystyczny, więc może nie trafić w gusta każdego. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | GAL |