Składniki:
1 puszka 440 g puree kasztanowego, trochę mleka, 800 g łopatki wieprzowej podzielonej na duże kawałki, 1 butelka czerwonego wina, 1 marchewka,
2 cebule, 2 goździki, pieprz, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, kminek, łyżka oliwy, łyżka mąki, 1 szklanka koniaku.
Jak przyrządzić?
Dzień wecześniej przygotować marynatę. Do garnka włożyć mięso, drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieprz, goździki, kminek, natkę pietruszki i oliwę. Zalać wszystko czerwonym winem. Odstawić w chłodne miejsce. Nazajutrz wyciągnąć mięso, odsączyć i przypiekać kawałki. Polać koniakiem. Posypać mąką, wymieszać i dodać marynatę. Pozostawić na wolnym ogniu około 90 min. Podgrzać puree kasztanowe w kąpieli i wymieszać z niewielką ilością mleka, aby uzyskać mięką konsystencję. Podawać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | marron |