Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny. Masa: 1 kostka masła, 1/4 kg cukru pudru, 1 jajko, 1/4 kg mleka w proszku, 2 łyżeczki soku z cytryny. Wierzch: 20 dag krówek, 6 łyżek mleka, marcepanowe kwiatki i listki do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Margarynę dobrze utrzeć, dodać cukier puder i ponownie ucierać dłuższą chwilę. Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto utrzeć na jednolitą masę. Na godzinę odstawić je do lodówki. Wyjąć, podzielić ciasto na pół, każdą część ułożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30 minut (ciasto powinno się lekko zarumienić). Utrzeć kostkę masła na puszystą masę. Stopniowo do niej dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie dodać całe jajko, mleko w proszku oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć, tak aby powstała z nich jednolita masa. Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę, przygnieść ją drugim plackiem. Wyrównać, a potem zrobić wierzch do posmarowania: krówki gotować chwilę z mlekiem, aby się rozpuściły i powstała z nich gęsta, ciągliwa masa. Masę tę lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłą polać starannie ciasto i wyrównać. Wierzch udekorować kwiatkami i listkami z marcepanu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | 460 kcal |
Autor | Basia |