Składniki:
2 piersi kurczaka, pomidory w puszce bez skórek (np. Pudliszek), oregano suszone, bazylia świeża i suszona, śmietana 12%, ząbek czosnku, oliwki czarne pokrojone w plasterki, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi rozklepujemy, obsypujemy solą, pieprzem i bazylią suszoną. Obsmażamy tak przygotowane mięso na patelni. Odkładamy na talerz, na drugiej patelni robimy sos. Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki wraz z sosem, podgrzewamy, cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy bazylię suszoną i oregano, wyciskamy ząbek czosnku i nadal mieszamy. Polecam próbować i doprawiać, tak aby dało się czuć delikatny smak przypraw. Następnie powoli wlewamy całą śmietanę i nadal mieszamy. Gdy sos zabulgocze {nie przypalcie!}, wkładamy do niego mięso i dusimy je 10 minut w sosie, piersi muszą delikatnie przejść smakiem pomidorów. Na sam koniec wrzucamy świeże listki bazylii i oliwki. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 patelnie, tłuczek do mięsa, deska do krojenia, łyżka
Jak podawać?
Na ciepło.
Uwagi:
Uwaga na przypalanie, dość często się zdarza, piersi można pokroić na cztery, wtedy mamy cztery porcje, ale lepsze są grubsze, bardziej soczyste. Jest to potrawa, którą zrobiłam przypadkiem, udoskonalając inny przepis, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 lub 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Dim |