Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- jedna duża papryka (najlepiej zielona),
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 0,5 szklanki bulionu z kury,
- jeden koncentrat pomidorowy,
- 250 ml piwa jasnego,
- curry,
- kurkuma,
- imbir,
- kolendra (ziarna),
- chilli,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Na patelni zeszkic cebulki (pokrojone w kostke) oraz dodoac papryke (pociata w paski) i 2 zgniecone zabki czosnku. Dodac pocietego w kostke kurczaka i zalac calosc bulionem. Zmniejszyc ogien i dusic 5 minut. Dodajemy piwo oraz przyprawy (kolendra, curry, chilli, kurkuma i imbir). Zostawiamy na malym ogniu na 10 minut. Nastepnie do 0.5 szklanki smietany dodajemy koncentrat i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy powstala mieszanine do potrawy i delikatnie mieszamy calosc.
Jak podawać?
Podajemy z ryzem na plaskich talerzach i przyprawiamy natka pietruszki. Smacznego.
Uwagi:
UWAGA! Przed dodaniem smietany do naszej potrawy najpierw nalezy na lyzce zebrac troszke powstalego sosu z patelni i dodac do szklanki ze smietana. W innym wypadku smietana moze sie zwarzyc.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Barton |