Składniki:
- 4-5 młodych cukinii,
- 1 średnia cebula,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 płaska łyżka vegety,
- 1 łyżeczka cukru,
- sporo świeżo mielonego pieprzu.
Jak przyrządzić?
W garnku w którym będziemy gotowali zupę powoli rozgrzewamy oliwę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i szatkujemy w plasterki (ok. 1cm). Cebulę obieramy i siekamy na kawałki (nie muszą być małe). Podsmarzamy cukinie i cebulę na oliwie przez 3 minuty mieszając. Słodzimy aby cukinia nie straciła koloru. Dodajemy vegetę i zalewamy ok 750 ml wody. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy (po zdjęciu z ognia!). Pieprzymy obficie.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser lub sito do prztarcia, nóż, deska.
Jak podawać?
Bardzo smaczna jest z grzankami czosnkowymi. Można po nalaniu dodać świeże zioła (bazylia, natka, koperek lub mięta).
Uwagi:
Cukinii powinno być +/- 1 kg. Nie obieramy ich, bo to skórka nadaje zupie piękny kolor.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Lolek |