Krem z cukinii

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4-5 młodych cukinii,
- 1 średnia cebula,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 płaska łyżka vegety,
- 1 łyżeczka cukru,
- sporo świeżo mielonego pieprzu.

Jak przyrządzić?

W garnku w którym będziemy gotowali zupę powoli rozgrzewamy oliwę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i szatkujemy w plasterki (ok. 1cm). Cebulę obieramy i siekamy na kawałki (nie muszą być małe). Podsmarzamy cukinie i cebulę na oliwie przez 3 minuty mieszając. Słodzimy aby cukinia nie straciła koloru. Dodajemy vegetę i zalewamy ok 750 ml wody. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy (po zdjęciu z ognia!). Pieprzymy obficie.

Potrzebne przybory:

Garnek, mikser lub sito do prztarcia, nóż, deska.

Jak podawać?

Bardzo smaczna jest z grzankami czosnkowymi. Można po nalaniu dodać świeże zioła (bazylia, natka, koperek lub mięta).

Uwagi:

Cukinii powinno być +/- 1 kg. Nie obieramy ich, bo to skórka nadaje zupie piękny kolor.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorLolek

Krem z cukinii: Podobne przepisy

Krem z cukinii: wypróbuj również

Powiązane Tematy