Składniki:
- 3 cebule,
- 5 zabków czosnku,
- duża marchewka,
- 6 łodyg selera naciowego,
- 1/4 białej kapusty,
- 300g świeżych grzybków (mogą być pieczarki),
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500g pomidorów,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- natka pietruszki,
- szałwia,
- 100g startego sera (najlepiej parmezan).
Jak przyrządzić?
No to zaczynamy... Cebule, czosnek siekamy, marchewki i seler - to co trzeba obieramy i myjemy, kroimy na półplasterki. Kapustę myjemy i szatkujemy. Grzyby myjemy, kroimy. Jedziemy dalej... Rozgrzewamy oliwę (ja robię to na takiej dużej, wysokiej patelni ze szklanym deklem), podsmażamy cebulę, czosnek, seler, grzyby, marchewkę i kapustę, troszkę trzeba to pomieszać i zalać ok. 1 l wody. przyprawiamy solą i pieprzem, zakrywamy i gotujemy na malutkim ogieńku ok. 25 min.Pomidory trzeba sparzyć, obrać, pokroić i do gara, ewentualnie dodajemy trochę koncentratu. Na końcu posypujemy potrawę zieleniną i serem i podajemy na stół z grzankami- najlepiej posmarować je oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
Potrzebne przybory:
Duży gar.
Jak podawać?
Jak wspomniałam - z grzankami, tostami itd., no i wino obowiazkowe.
Uwagi:
Lubię robić to danie, niezmiennie robi wrażenie na mojej rodzinie, w zalezności od sezonu dodaję do niego a to fasolkę szparagową ( trochę pokrojoną i podgotowaną) albo pięknie wygląda z brokułami( te dodaję pod koniec gotowania), albo w maju ze szparagami- za tą wersją przepada moja córka. Jeśli chcemy bardzo po włosku, popijamy słynnym toskańskim chianti( to już bez córki), ale może byc inne białe lub różowe wino (schłodzone).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Anka |