Składniki:
- 30 dkg płatów śledziowych,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 średnie cebule,
- 1 mały por,
- 4 dość duże ogórki kiszone (mogą być konserwowe),
- 1 średni seler,
- 2 duże marchewki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- sól, pieprz czarny,
- 1 duży majonez,
- 1 kubek śmietany mały,
- 1 łyżkę musztardy.
Jak przyrządzić?
Śledzie pokroic w niedużą 1 cm kostkę, drobno posiekać cebule, por, ogórki i jajka, jarzyny i ziemniaki obrać i ugotować na miękko, wyjąc, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać majonez, smietanęi musztardę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Można od razu jeśc, ale moim zdaniem lepiej jak trochę postoi w lodowce, około 1 godz.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Jak podawać?
Podawać z świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | Zosia z Krakowa |