Składniki:
- 7 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.
Krem karpatka według przepisu na opakowaniu.
Jak przyrządzić?
Utrzeć żółtka z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Ubić piane na sztywno, dodać 1 szklankę cukru,żółtka z pianą z białek delikatnie wymieszać, dodać wodę, dalej delikatnie mieszać, wsypać przesianą mąke razem z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaćna końcu, dodać olej i znów dobrze wymieszać.
Brytfanne 39 x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika (do 180-200 C), piec około 40 minut na złocisty kolor.
Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić ostrym nożem wzdłuż na 2 placki. Wcześniej zrobić krem (przepis na opakowaniu), położyć na placek, drugim przykryć, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Jak podawać?
Kroić w kwadraty jak kremówkę.
Uwagi:
W przepisie tym ważna jest kolejność mieszania składników, ale nie pytajcie dlaczego, bo sama nie wiem. Ja tego przestrzegam i biszkopt zawsze mi się udaje.
Można go robić z bitą śmietaną i owocami (maliny, truskawki, borówki, poziomki z ananasem lub brzoskwiniami) - jest super. Gdy wyjmiecie go z pieca, szybko go na około odkleić od papiera (równo trochę opadnie). Biszkopt wbrew pozorom robi się szybko.
Jeszcze jedna rada: ciasto mieszajcie w duzej misce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | Zosia z Krakowa |