Składniki:
Na ciasto:
- 5 jaj,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- kostka margaryny lub masła,
- 1 puszka mleka skądensowanego słodzonego,
- 20 dkg bakalii.
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 łyżki pudru,
- łyżka wody,
- kakao.
Dodatki:
- 16 szt. herbatników,
- 2 kieliszki dobrego rumu,
- kieliszek wody.
Jak przyrządzić?
Ucierać mikserem jaja z cukrem,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,wszyskto wymieszać i piec 20 min. w prostokątnej blaszce. Puszkę z mlekiem włożyć do garka z wodą i gotować przez 3 godziny pod przykryciem i co jakiś czas dolewać wodę aby puszka była stale zanurzona. Po ugotowaniu ostrożnie otwierać. Wyjąć skormelizowane mleko i ostudzić.
Chłodny karmel utrzeć z margaryną, dodać rozdrobnione bakalie i wyłożyć na ciasto. Rum z dodatkiem wody wlać do miseczki, zanurzać w nim herbatniki i układać na kremie jeden obok drugiego. Ze składników na polewe zrobić polewe i polać na ciastka. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Maria |