Składniki:
6 czerwonych papryk, 3 saszetki ryżu, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna, sól, oregano, bazylia, pieprz,2 łyżki oleju.
Sos:
ok. 120 ml koncentrau pomidorowego 30%, ok. 120 ml śmietany.
Jak przyrządzić?
W garnku zagotować wodę, rozpuścić kostkę rosołową. W bulionie z dodatkiem oregano i bazyli ugotować ryż. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką, posmarować z zewnątrz olejem, ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.
Odsączyć ugotowany ryż, wstawić na 10-15 min do piekarnika. Po przestygnięciu wymieszać z mięsem dodać odrobinę soli i pieprzu, napełniać papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek wywaru z gotowania ryżu, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. 30-40 min. Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min aby wierzch się przyrumienił.
Wykonać sos: w rondelku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, delikatnie doprawić przyprawami. Mocno podgrzać.
Jak podawać?
Na gorąco, w całości lub przekrojonaną na pół, obficie polaną sosem.
Uwagi:
Najlepsze są papryki krótkie z "tępym" końcem, a sos ze świeżych pomidorów. Cas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości papryk. Papryki, jakich ja użyłem, były duże.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Red |