Papryka faszerowana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6 czerwonych papryk, 3 saszetki ryżu, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna, sól, oregano, bazylia, pieprz,2 łyżki oleju.

Sos:
ok. 120 ml koncentrau pomidorowego 30%, ok. 120 ml śmietany.

Jak przyrządzić?

W garnku zagotować wodę, rozpuścić kostkę rosołową. W bulionie z dodatkiem oregano i bazyli ugotować ryż. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką, posmarować z zewnątrz olejem, ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.

Odsączyć ugotowany ryż, wstawić na 10-15 min do piekarnika. Po przestygnięciu wymieszać z mięsem dodać odrobinę soli i pieprzu, napełniać papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek wywaru z gotowania ryżu, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. 30-40 min. Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min aby wierzch się przyrumienił.

Wykonać sos: w rondelku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, delikatnie doprawić przyprawami. Mocno podgrzać.

Jak podawać?

Na gorąco, w całości lub przekrojonaną na pół, obficie polaną sosem.

Uwagi:

Najlepsze są papryki krótkie z "tępym" końcem, a sos ze świeżych pomidorów. Cas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości papryk. Papryki, jakich ja użyłem, były duże.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorRed

Papryka faszerowana: Podobne przepisy

Papryka faszerowana: wypróbuj również

Powiązane Tematy