Składniki:
- grzyby leśne (około 30 dkg; maślak, podgrzybek, koźlarz),
- kiełbasa (najlepiej myśliwska),
- 4 duże cebule,
- 1 pomidor,
- 3 ogórki kiszone,
- sok klonowy (4 łyżki),
- sól, pieprz, majeranek, maggie.
Jak przyrządzić?
Jak wiadomo żołnierz musi w lesie zjesc to, co znajdzie. Tutaj przedstawiam ulubiony przepis kolegów z jednostki.Grzyby myjemy, kroimy w KOSTKE, podsmazamy na oleju, dodajac wczesniej pokrojony w małe palsterki pomidor, zeby sie rozpadł i ładnie rozprowadził z grzybami. Nastepnie ododajemy kiełbase pokrojoną w paski, ogórek kiszony,i cebule, podlewamy wrzaca woda dodajemy sól, pieprz, majeranek i duza łyzeczke maggie i 4 syropu klonowego. Wszystko razem dusimy, az zmieknie i nabierze w miare jednolitej konsystencji. Na koniec podbijamy mąką w proporcjach: 2 duze łyżki mąki pszennej i 1 ziemniaczanej na ok. 3/4 szklanki wody(zimnej!), na koniec jeszcze doprawiamy do smaku.
Potrzebne przybory:
Każdy znajdzie w domu, co potrzeba.
Jak podawać?
Jako ze to potrawa wojskowa, nie bede kazał jesc z metalowej michy, choc wtedy prezentuje sie nadzwyczaj okazale. Polecam zwykły biały talerzyk, udekorowany plasterkami pomidora, sałatą i pieczarkami marynowanymi.
Uwagi:
Dobrze jest dać sporą ilość posiekanego drobno szczypiorku lub innej zieleniny, jest wtedy wykwintneiejsze. Osobiście polecam kieliszek(albo i 2) czerwonego winka. :-)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Pułkownik |