Składniki:
- 6 kg buraków,
- 9 szt. papryki słodkiej,
- 2 szt. papryki ostrej,
- pół litra octu,
- pół litra wody,
- 2 duże łyżki soli,
- 2 duże łyżki cukru,
- 7 dużych cebul.
Jak przyrządzić?
Buraki ugotować, nie obierając ich, wystudzić, obrać izetrzeć na grubej tarce.
W garnku zagotować wode, dodaćocet i cukier oraz sól, do gotującej zalewy partiami wrzucamy cebule pokrojoną w dużą kostkę. Po 3 minutachpaprykę słodką pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną paprykę ostrą, na końcu wrzucamy buraczki. Trzeba wymieszać i zagotować, gotujące wkładamy do słoików i dobrze zakęcamy słoik. Odwracamy do góry dnem i gotowe.
Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Duży garnek tarka.
Jak podawać?
Znakomite jako sałatka dodawana do obiadów z mięsem.
Uwagi:
Do zrobienia sałatki potrzebny jest dużyyyyy garnek albo dwa mniejsze (wtedy wszystko dzielimy na połowę).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia z Krakowa |