Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 i 1/2 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 szkl. cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia (składniki na blache nie na prodziż).
Masa 1:
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki masla roslinnego,
- 2 jaja,
- 2 cytryny (moze byc cytrynka w plynie).
Masa smietanowa:
- 1/2 litra smietny, moze byc 12%, 18%, nawet slodka smietanka 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 paczki smietany "fix" w proszku,
- 10 paczek malutkich herbatnikow (tych wiekszych idzie jakies 5 paczek).
Jak przyrządzić?
Aby przyrzadzic biszkopt, nalezy ubic 6 jaj z cukrem do bialosci, potem dodac make wymieszana z proszkiem i maką ziemniaczana.Przyrzadzanie masy 1:Budyń ugotowac w 1/2 litra wody ze szklanką cukru,do ugotowanego budyniu dodac sucha torebke galaretki.Nastepnie maslo utrzec z żołtkami i dodawac zimny budyń oraz sok z 1 cytryny, a na koniec pianę z 2 bialek.Gdy biszkopt sie upiecze, nalezy go dobrze nasaczyc sokiem z cytryny rozrobionym z woda i rozsmarowac biszkopt masą 1i wlozyć ciasto do lodoki, az zastygnie.1/2 l śmietany ubic z 4 łyżkami cukru pudru i 2 paczkami smietany "fix" (w proszku). Śmietane wylożyc na masę.Na wierzch ułożyć herbatniki nasączone w soku z cytryny.Ciasto samkuje jak lody polecam i czekam na wasze opinie. SMACZNEGO!!!
Jak podawać?
Na zimno:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Renata |