Składniki:
- 40 dag mąki,
- 5 dag cukru,
- 1 proszek do pieczenia (mała porcja),
- 4 żółtka,
- 1 kostka margaryny (25 dag),
- szczypta soli,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 1/2 kg jabłek (najlepsze antonówki),
- 25 dag cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy i ścierany na grubej tarce i przesmażamy do uzyskania marmolady. Zostawiamy do ostudzenia.Ze składników 1 - 6 wyrabiamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, wałkujemy i przenosimy na blachę. Drugą połowę ciasta dzielimy na pół i wkładamy obie połówki do zamrażarki. Na ciasto wykładamy marmoladę jabłeczną , posypujemy cukrem waniliowym i ściermy na grubej tarce jedną część ciasta z zamrażarki. Z biełek ubijamy pianę dodając cukier puder. Wykładamy pianę na ciasto i Scieramy drugą część ciasta z zamrażarki. Pieczemy około 1 godz. w temp. 170-180 stopni.
Jak podawać?
Do kawusi wspaniałe ciasto.
Uwagi:
Jest trochę pracochłonne ale warto spróbować. Ja osobiście marmoladę jabłeczną robię dzień wcześniej bo trwa najdłużej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ulik |