Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej;- ser feta;- 3 pomidory;- czerwona cebula;- ogórek świeży;- oliwki zielone lub ciemne;- sos vinegret Knorra grecki (najlepszy).
Jak przyrządzić?
Porwać sałatę na kawałki, fetę pokroić w kostkę średniej wielkości, pomidory w ósemki, czerwoną cebulę w cieniutkie krążki, ogórka ze skórką w kostkę, oliwki w całości lub w krążki (wg uznania). Sos Knorra grecki przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Uwagi:
Jeśli chcemy sałatkę przygotować wcześniej (ale nie za wcześnie) przed przybyciem gości, dobrze jest pomidora po pokrojeniu wrzucić do osobnej miseczki, bo po połączeniu z fetą "puści sok". To samo z sosem - wlewamy go na chwilę przed podaniem sałatki, żeby nie zrobiła się wodnista. Naprawdę smaczna sałatka. Zmiana jakiegokolwiek składnika powoduje, że już nie smakuje jak trzeba.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Antenka |