Składniki:
- dowolna ryba,
- średniej wielkości,
- 2 duże pomidory,
- sok z połowy cytryny,
- pęczek natki pietruszki i koperku,
- mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
Rybe oczyścic, usunac głowe, płetwy i ogon. Wypatroszyc.
Gotowa robe osolic i polac sokiem z połówki cytryny. Zostawic na godzinke w chłodnym miejscu.Wziac 2 pomidory, zmiksowac na gładka mase w robocie kuchennym razem z małą cebulą, posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Całosc doprawic do smaku sola i pieprzem.
Rybe smazymy normalnie, jak kazda inną na oleju. Nastepnie wytworzony sos z pomidorow podgrzewamy na patelni, dodając pół kostki rosołowej. Polewamy rybe w całosci wytworzonym sosem.
Potrzebne przybory:
Kazdy ma w domu to, co potrzeba.
Jak podawać?
Ładnie prezentuje sie na półmisku z zieloną sałata i udekorowana cytryną.
Uwagi:
Do sosu można dodawac także inne składniki wedle upodoban smakowych.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Pułkownik |