Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek.
Ciasto:
- 25 dag mąki (prawie 1,5 szklanki),
- 5 łyżek cukru pudru,
- 12 dag masła,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki startej skórki cytryny,
- szczypta soli.
Polewa:
- 4 jajka,
- pół szklanki mleka,
- ćwierć szklanki śmietanki,
- 2 łyżki śliwowicy (*),
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru kryształu.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć je na godzinę do lodówki. Śliwki poprzecinać na połówki i wyjąć pestki. Przygotować polewę: jajka wymieszać z mlekiem, śmietanką, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru i 1 łyżką śliwowicy. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą okrągłą formę, polać polewą i wstawić do wcześniej rozgrzanego do 220 st.C piekarnika na 15 minut. Gdy polewa zacznie się ścinać, wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim połówki śliwek. Pierwsza warstwa śliwek powinna być ułożona skórkami do dołu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Z reszty śliwowicy (1 łyżka)i cukru (2 łyżki) ugotować syrop i posmarować nim upieczony placek.
Potrzebne przybory:
Najlepsza byłaby duża forma do tart, dość płaska, z karbowanym brzegiem, ale może być też duża okrągła blacha lub tortownica.
Uwagi:
* Śliwowicę można ewentualnie zastąpić jakąś dobrą wódką czystą, można też całkowicie zrezygnować z alkoholu w tym cieście, a końcowy syrop ugotować z 1 łyżki wody i 2 łyżek cukru, też jest pyszne. Jednak ze śliwowicą jest.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Maya |