Składniki:
- 60 dkg płatów śledziowych,
- 3 duże cebule,
- 3 duże jabłka (kwaśne),
- 1 kubek małej śmietany,
- 1 majonez duży,
- pieprz i sól do smaku,
- koperek do przybrania.
Jak przyrządzić?
Śledzie płuczemy, kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy do miski, cebulę siekamy dość drobno (można sparzyć). Jabłka obieramy, trzemy na grubej tarce, też wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez, pieprz i sól dosmaku. Dobrze mieszamy, przykryć folią i do lodówki na dwie godziny.Życzę smacznego.
Jak podawać?
Podawać ze świeżym pieczywem, najlepiej z bułeczkami.
Uwagi:
Jeżeli ktoś ma kłopoty z żoładkiem lub z wątrobą, zalecam jednak cebule dobrze sparzyć gotująca wodą.Sól dodać po odstaniu się śledzi w lodówce, żeby niebyło za słone.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia z Krakowa |