Składniki:
- 1 mała cukinia lub 1/3 dużej,
- 6 jajek,
- 1/4 szkl. mleka,
- 2 kromki chleba tostowego,
- masło,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Jajka należy rozbełtać z mlekiem, solą, pieprzem i ziołami - dobrze, jeśli mamy świeże ulubione zioła, ale suszona mieszanka prowansalskich świetnie się sprawdza. Kromki chleba tostowego kroimy w niedużą kostkę i podpiekamy na patelni na chrupiace grzanki, odkładamy na bok. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masełko, (można posolić)i dusimy chwilkę aż będzie prawie miękka, dorzucamy grzanki i całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy omleta, sprawdzając czy się leciutko rumieni od spodu, poczym przewracamy go na 2 stronę i dosmażamy.
Uwagi:
Z podanych proporcji wychodzą 2 omlety na dużą patelnię. Podajemy posypane zieleniną, dobrze smakuje z ketchupem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | bromba |