Składniki:
Spód:
- 6 białek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 15 dkg wiórków kokosowych,
- 15 dkg maku.
Krem:
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jaja,
- 3/4 kostki masła,
- herbatniki (ok. 4-5 dużych paczuszek),
- 50 ml alkoholu (najlepiej wódki czystej).
Polewa:
- 1/4 kostki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Spód:Białka ubić na sztywno z cukrem, ciągle miksując dodać wiórki i mak. Wylać na blachę i piec w temperaturze 200'C przez ok. 20-25 minut.Krem:3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru i 3 jaja wrzucić do garnuszka i mieszając (żeby się nie przypaliło) gotować aż do uzyskania konsystencji budyniu. Pozostawić do wystudzenia. 3/4 kostki masła rozmiksować. Wystudzony krem dodać do masła, zmiksować. Ułożyć na wystudzony spód.Na krem ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Na wszystko wylać polewę.Polewa:masło, cukier i wodę zagotować mieszając, a następnie dodać kakao- mieszać aż do uzyskania jednolotej konsystencji. Gorącą polewę wylać na herbatniki.
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka do ciasta, garnuszek (+ kuchenka).
Jak podawać?
Najlepiej dzielić tak, jak są herbatniczki. Wtedy wychodzą ładne porcje.
Uwagi:
Gdy polewa już przestygnie, ciasto należy włożyć do lodówki- po ok. 2h, kiedy masa stwardnieje, można przystąpić do konsumpcji. Oczywiście wcześniej też jest już gotowe i dobre. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Ana Kfjatuszek |