Składniki:
- 4 gruszki,
- 300 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 8 żółtek,
- 500 ml białego wina,
- wytrawnego.
Jak przyrządzić?
Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonek. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki skropić sokiem z cytryny.
Zagotować 500 ml wody ze 100 g cukru. Włożyć gruszki, gotować 10 minut. Gdy będą szkliste, wyjąć i ostudzić.
Przygotować sos: żółtka utrzeć z 200 g cukru. Naczynie z żółtkami wstawić do stojącego na małym ogniu garnka, wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Wlewać powoli wino i ubijać trzepaczką. Gdy powstanie pienista masa, zdjąć z ognia i ubijać, aż masa zgęstnieje i ostygnie.
Do 4 pucharków włożyć gruszki ogonkami do góry i polać sosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Milena |