Składniki:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier puder.
Jak przyrządzić?
Wszystko zagnieść, ciasto ma się odklejać od deski. Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować na cienki placek, rozłorzyć na blachę. Jabłka obrać, wysypać na ciasto, posypać cynamonem. Z zamrażalnika wyjąć ciasto, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić na 20 minut w wyłączonym piekarniku. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Jabłka mogą być ze słoika i obojętnie jaka odmiana.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agnieszka |