Składniki:
Ciasto kruche: 1/4 szklanki mąki, 30 dag masła roślinnego. Ciasto octowe: 3/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu spirytusowego, 2 jajka, 25 dag mąki. Krem: 3 białka, 10 dag cukru.
Jak przyrządzić?
Ze składników wyrobić ciasto kruche. Rozwałkować na kwadrat o boku 15 cm. Ochłodzić. Wodę wymieszać z octem i solą, wlać do mąki, wyrobić ciasto octowe. Ochłodzić. Ułożyć je pośrodku ciasta kruchego, rogi ciasta kruchego założyć do środka. Rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Złożyć na trzy, ochładzać 20 minut. Rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Czynności powtórzyć czterokrotnie. Na koniec ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm. Obwijać na specjalnych rurkach, smarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Białka i 1/2 cukru umieścić w misce ustawionej nad parą. Ubijać, aż powstanie piana. Zdjąć znad pary, dodać resztę cukru i ubijać około 5 minut. Napełnić rurki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | 198 kcal |
Autor | Basia |