Składniki:
słoik 360 g całych kasztanów, 750 g łopatki cielęcej, 2 łyżki mąki, włoszczyzna, 12 małych cebul, sól, pieprz, 2 żółtka, pół szklanki białego wina, 10 ml śmietany, sok z jednej cytryny.
Jak przyrządzić?
Udusić w garnku kawałki cielęciny, posypać mąką, dodać zimnej wody, tak żeby przykryła cielęcinę, posolić, popieprzyć, dodać włoszczyznę i cebulę. Przykryć, gotować 1 godz. na średnim ogniu. Następnie wsypać kasztany i gotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Ubić żółtka z białym winem, dodać śmietanę i sok z cytryny. Wlać mieszankę powoli do bulionu, następnie podawać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | marron |