Składniki:
Szklanka jogurtu lub śmietany 12% (może być w proporcji 50/50%), 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka majonezu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, papryka do smaku.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki należy zmieszać dokładnie w miseczce do sosu, a następnie umieścić na godzinę w lodówce w celu zmacerowania się smaków.
Uwagi:
Być może nie jest to nowatorski przepis, ale gwarantuję, że przy utrzymaniu proporcji sos smakować będzie wyśmienicie. Świetnie nadaje się do wszystkich mięs z grilla (nawet ryby). Przy typowych domowych obiadach sos najlepiej stosować nakładając go na surówki, których bazą jest kapusta kiszona.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | J.P. |