Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Joanna Krupa śpiewa piosenkę Justina Biebera! Udany playback? Beyonce POPŁAKAŁA SIĘ na ostatnim koncercie trasy koncertowej! Piją je nawet dzieci. Popularne napoje mogą mieć TOKSYCZNE DZIAŁANIE! Dlaczego Polacy nie decydują się na RODZICIELSTWO? Większość chce trójki dzieci Zamieszczasz ZDJĘCIA W SIECI? Możesz łatwo złamać prawo Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada Ma 9 lat i ciało jak z gumy. Polska może być z niej dumna BANANOWA przekąska dla dbających o linię KRĘPUJĄCE badanie ginekologiczne niepotrzebne? To nie był zwykły pierwszy taniec. Panna młoda aż zdjęła buty Zrobiła facetom dowcip. Tego się NIE SPODZIEWALI! SERCA Polaków starzeją się szybciej. Problem dotyka głównie mężczyzn