Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada Mroczne oblicze ANJI RUBIK w teledysku Black Atlass Tajemnice hermetycznego świata SCJENTOLOGII. "Czytanie w myślach, porzucanie dzieci, bytowanie poza przestrzenią" Co mogą jeść kobiety karmiące piersią? "Kolka dziecka nie jest związana z dietą matki" SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy? Wystarczy 15 minut, by zregenerować siły Codziennie przechowujemy w nich jedzenie. Eksperci ostrzegają o ich SZKODLIWOŚCI Jej produkcja może budzić obrzydzenie. Tak powstaje jedna z NAJCENNIEJSZYCH tkanin na świecie Domowe sposoby na BÓL ZĘBA. Wystarczy zajrzeć do kuchni Epilacja jeszcze skuteczniejsza od depilacji. Nowa metoda trwale niszczy włos! Robert Biedroń o Januszu Palikocie: "Myślę, że się pogubił" Pokazała w teledysku prawdziwe KOBIECE PIĘKNO