Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Co jest bardziej kaloryczne - pączki czy faworki? Zobacz, zanim sięgniesz Próżność czy sposób na dorobienie po 50 roku życia? AMATORZY MODY podbijają sieć Przełomowe urządzenie w dziedzinie kosmetologii. SKANUJE TWARZ, by pomóc kobietom Młodzi mężczyźni nie chcą być księżmi? Kościół rozpaczliwie szuka młodych kapłanów OŚWIADCZYŁ się jej na wizji. Prezenterkę PONIOSŁY EMOCJE Holland o pracy nad "House of Cards". Są minusy Tak szkolą muzułmańskie kobiety. Rosyjska reporterka dotarła do źródeł Rosjanie nabijają się z AMERYKAŃSKIEJ GWIAZDKI. Przesadzili? 8-latka z Kazachstanu podbija sieć. Pokazała, jak trenuje boks! Zapomniana metoda wraca do łask. Wszystko o leczeniu PIJAWKAMI Tak powstaje popularny "eliksir młodości". Sekret drogocennego olejku arganowego Jeden napis podpowie, że OKULARY PRZECIWSŁONECZNE są bezpieczne