Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Twoje ciało jest opuchnięte? Może to świadczyć o PROBLEMIE Z NERKAMI Niezwykłe właściwości OCTU JABŁKOWEGO. Zapomniana broń w walce ze zbędnymi kilogramami Przerażające fakty na temat pracy LEKARZY Mucha znów rozczuliła się na wizji. Tym razem na wspomnienie... KARMIENIA PIERSIĄ Odszedł od polskich świadków Jehowy. Teraz wyznaje, co przeżył Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy? Gdzie spędzić urlop nad POLSKIM MORZEM? Mapa najlepszych kąpielisk Odchudzasz się, ale nie chudniesz? Powodem mogą być utajone choroby Jak powstają skórzane meble? Jednym z etapów jest moczenie w krowim moczu Ciężka praca za małe pieniądze. Tak wygląda służba u królowej Elżbiety II Zawał serca, udar, impotencja. Oto skutki choroby objawiającej się chrapaniem