Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Ma 9 lat i ciało jak z gumy. Polska może być z niej dumna Kontrowersyjna metoda leczenia dotarła do Polski. Tak robili to Majowie! Witaminowa bomba zamiast masła. Trzy pomysły na PASTY DO KANAPEK Poprawia pamięć, koncentrację, wspomaga leczenie nałogów. Czym jest trening BIOFEEDBACK? Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów Ameryka ją znienawidziła. Co stało się z "matką chrzestną ateizmu"? Jest nowy TELEDYSK EDYTY GÓRNIAK! Nagrała go w USA Wesele przerodziło się w tragedię. Na gości spadł gigantyczny żyrandol Dlaczego Polacy nie decydują się na RODZICIELSTWO? Większość chce trójki dzieci Nowy system zagraża normalnym pacjentom. Boją się nawet lekarze Nigdy nie wchodź do wody bez rozgrzewki Rozmiar ma znaczenie? Ten mężczyzna od lat boryka się ze swoją przypadłością