Tym sosem wzbudzisz zachwyt każdego smakosza. Zrobisz go w pięć minut

Sos aioli - duma Prowansalczyków.

Sos aioli to tradycyjny prowansalski sos czosnkowy. Można powiedzieć, że stanowi jeden z elementów fundamentu kuchni śródziemnomorskiej. I choć bliżej mu konsystencją do majonezu, to niektórzy nazywają go "masłem Prowansji".

Do przygotowania sosu aioli potrzebne będą:

3–4 ząbki czosnku

Żółtko

Pół szklanki oliwy

Pieprz i sól (opcjonalnie)

Płaska łyżeczka szafranu

Łyżeczka musztardy dijon

3–4 fileciki z nachovies

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Fenomenalne KREACJE OSCAROWE, które przeszły do historii Jej decyzja miała ogromne znaczenie dla chorych Polek. Reakcja była niesamowita! KREW PĘPOWINOWA naturalnym lekiem na nowotwory? W Polsce już wdrażamy tę metodę Była najpopularniejszą polską modelką XXL. Dla chorej matki schudła 65 kilogramów Po śmierci narzeczonej przemierza pieszo świat. Właśnie dotarł do Polski Internauci oszaleli na punkcie małej tancerki. Rusza się jak prawdziwa diwa Wykorzystał rentgen do stworzenia ARTYSTYCZNYCH FOTOGRAFII Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa HIT INTERNETU. Ironicznie o słowiańskiej urodzie! UCIĄŻLIWA DOLEGLIWOŚĆ dotyka aż 80. procent społeczeństwa! Można jej zapobiec Ten błąd może kosztować zdrowie. Z czym nie należy łączyć GREJPFRUTA? Jak było naprawdę? HISTORIE KOBIET kontra rzeczywistość