Składniki:
Makaron świderki (3 kolory), perś kuczaka, puszka kukurydzy, kapusta pekińska, ananas w puszce, majonez, pieprz cayenne, sól, oliwa, odrobina sosu sojowego lub maggi.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pieprzem cayenne (według uznania, ale nie za dużo), odrobiną oliwy i sosu sojowego. Następnie usmażyć na patelni. Pokroić drobno kapustę pekińską i ananasa, wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i chłodny makaron. Kiedy kurczak przestygnie, dorzucić do miski. Całość doprawić majonezem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne (jeżeli stwierdzicie, że jest mało pikantna). Można jeść od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Jak podawać?
Z dobrym winkiem i tyle :-)
Uwagi:
Nie podaję proporcji, bo wszystko robi się spontanicznie. Ja np. na jedną pierś stosuję pół opakowania makaronu, pół średniej kapusty i małą puszkę kukurydzy. Polecam też mocno zesmażyć kurczaka, aby był chrupki, no i uważajcie z pieprzem, bo jest diabelnie ostry.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | e_owczarek |